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IN THE HIGH COURT OF JUSTICE IN NORTHERN IRELAND 
________ 

 
FAMILY DIVISION 

________ 
 
 

IN THE MATTER OF THE CHILDREN (NI) ORDER 1995 AND IN THE 
MATTER OF THE ADOPTION (NI) ORDER 1987 

 
Between  

A HEALTH AND SOCIAL CARE TRUST 
Applicant 

and 
 

K AND M 
Respondents 

and 
 

R AND R   
Notice Parties 

________ 
 
O’HARA J 
 
Preliminary Ruling 
 
[1] This case involves twins who were born in Northern Ireland in November 
2012.  They were admitted to care on a voluntary basis on 25 January 2013.  An 
interim care order was made on 4 March 2013 and threshold criteria were agreed 
and then approved by the court on 14 February 2014.   
 
[2] The father of the twins is a citizen of the United States of America.  The 
mother is a citizen of South Africa (but she may also hold an Irish passport).  The 
twins are US citizens and applications have been made on their behalf for US 
passports.   
 
[3] The applicant Trust initially proceeded on a twin track approach, with the 
possibility of rehabilitation to the mother depending on her satisfactory completion 
of an agreed schedule of work.  On 2 August 2013 the care plan was changed to one 
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of permanence via adoption with members of the father’s family in the United 
States.  Rehabilitation was ruled out by the Trust on the basis of an alleged lack of 
co-operation, evasion and inconsistent attendance at contact.  The prospective 
adopters are a sister and brother-in-law of the father.  That couple (“the Rs”) were 
made parties to the current proceedings on 26 September 2013 and have sought a 
residence order.   
 
[4] It is important to emphasise the following at this stage: 
 

• The fact that threshold criteria have been conceded does not lead inevitably to 
a care order being made. 
 

• The Trust’s care plan has not been approved by the court. 
 

• The mother may seek to be reassessed and reconsidered as a potential carer to 
whom the twins may be returned. 
 

• The Rs have not been assessed or approved in any way – beyond spending 
one week in Northern Ireland in October 2013 they have had no contact with 
the twins. 
 

• Even if a care order is made the mother may object to the twins being allowed 
to leave Northern Ireland to live in the United States, partly because of the 
effect that might have on the possibility of her having contact with them. 

 
[5] It is clear therefore that a number of important decisions have to be made 
before any question arises of the twins being allowed to leave Northern Ireland.  
Nonetheless, the Trust has applied to the court for a declaration as to the meaning of 
Article 13 of the Adoption (NI) Order 1987 (“the Adoption Order”).  That application 
has come about because the Trust envisages the following as its way forward: 
 
(i) A care order being made with a plan of adoption by the R’s in the United 

States.  
 
(ii) The court granting an application under Article 33 of the Children (NI) Order 

1995 (“the Children Order”) allowing the Trust to arrange for the twins to live 
in the United States with the Rs and, if needs be, depending on her position at 
the time, ruling that the mother is withholding her consent to that course 
unreasonably. 

 
(iii) The Rs applying under Article 57 of the Adoption Order for parental 

responsibility, an order which would extinguish the parental responsibility of 
the mother and father. 

 
[6] The Rs cannot adopt in Northern Ireland because they are not domiciled here 
as required by Article 14(4) of the Adoption Order.  If however they make a 
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successful application under Article 57 of the Adoption Order (after a care order and 
an Article 33 order) that would enable the twins to be placed with them in the 
United States.  In that event an assessment would follow of whether it was proper 
for them to adopt the twins in light of their progress after placement. 
 
[7] Article 13 of the Adoption Order is relevant to an Article 57 application.  
Article 13 provides: 
 

“(1) Where – 
 

(a) the applicant, or one of the applicants, is a 
parent, step-parent or relative of the child, 
or 

 
(b) the child was placed with the applicants by 

an adoption agency or in pursuance of an 
Order of the High Court,  

 
an adoption order shall not be made unless the child is at 
least 32 weeks old and at all times during the preceding 
26 weeks had his home with the applicants or one of 
them. 

   …. 
(3) An adoption order shall not be made unless the 
court is satisfied that sufficient opportunities to see the 
child with the applicant or, in the case of an application 
by a married couple, both applicants together in the home 
environment have been afforded -  

 
(a) where the child was placed with the applicant by 

an adoption agency, to that agency, or 
 

(b) in any other case, to the Board within whose area 
the home is.” 

 
[8] The Trust’s concern which led it to seek a declaration was that it appeared 
that there may be a conflict between a decision of Higgins J in Re JALB [2003] NIJB 
22 and the decision of the Court of Appeal in England and Wales in Re A (A child) 
(Adoption) [2010] Fam 9 on the interpretation of Article 13.  In fact on closer analysis 
there is no such conflict – properly understood the decisions relate to different parts 
of Article 13 (or its English equivalent) for the reasons which were developed in a 
most helpful submission by Ms McBride QC who appeared with Ms M Smyth on 
behalf of the Trust.  That reasoning was accepted as correct by Mrs Keegan QC who 
appeared with Miss Farrell for the mother and by the other parties.  It is necessary 
however to explain the point.   
 



 
4 

 

[9] In Re A the local authority sought a declaration from the court that “there was 
no legal bar to taking into account the period the child spends in the USA for the 
purposes of the equivalent of Article 13(1) of the Adoption Order. The circumstances 
were very similar to those in the present case.  The local authority held parental 
responsibility for the child (jointly with the parents) on foot of a care order.  The care 
plan was adoption by a paternal uncle and aunt in the United States.  It envisaged 
the child travelling to the United States to live with the aunt and uncle and certain 
assessments being carried out while she was there.  Thereafter, the case would be 
referred to the local authority’s adoption and permanency panel for approval and 
matching.  Only at that stage would she be placed for adoption with the uncle and 
aunt. Thereafter, the uncle and aunt would apply for parental responsibility under 
the English equivalent of Article 57 of the Adoption Order and then apply to adopt 
the child in the United States.   
 
[10] The central issues which required determination were whether the “home” 
and “home environment” referred to in the English equivalent of Article 13(1) and 
(3)(a) and (b) could be outside the jurisdiction and whether the period of 26 weeks 
immediately preceding the application for an order under Article 13(1) must follow 
any placement for adoption.   
 
[11] Wall LJ held that the word “home” in Article 13(1) was not geographically 
defined and further that the phrase “the child’s home with the applicant” fitted far 
more readily with a home outside the jurisdiction ie where the home of the 
prospective adopters truly was.  Any other interpretation would mean that if the 
child could not spend time with her uncle and aunt in the United States, she could 
not be adopted within her wider family with the result that prospective adopters 
would have to be found within the UK who would be strangers.  That would 
necessarily be contrary to any proper policy considerations.  I would add that it 
would also increase the interference under Article 8 ECHR with the likelihood that 
such interference could not be justified.  Wall LJ further held that the reference to 
“home” in the equivalent of Article 13(3)(a) was not geographically defined and that 
the more sensible meaning for home environment in the foreign adoption is the 
home of the adopters abroad.  Accordingly, in cases where a child is placed for 
adoption by an adoption agency, the child’s home can be outside the jurisdiction.  By 
way of contrast the proper meaning of the equivalent of Article 13(3)(b) would be 
that where a child was not placed with an applicant by an adoption agency, the 
home in question would have to be within the UK (or Northern Ireland in our case) 
in order to fit within the words “to the Board within whose area the home is”.   
 
[12] The Court of Appeal continued by accepting that under the equivalent of 
Article 13(3)(a) the “sufficient opportunities to see the child” which the adoption 
agency had to enjoy could be while the child was placed in the United States prior to 
placement for adoption. 
 
[13] The decision of Higgins J in Re JALB was made in a factual context which is 
critically different.  In that case the applicants were United States citizens who were 
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domiciled and resident there.  The child in question was an infant girl whose parents 
were unable to care for her and who was placed on a voluntary basis with her 
great-aunt.  The applicants happened to be visiting and working in Northern Ireland 
and with the agreement of everyone concerned including the Trust wished to adopt 
the infant.  However, the applicants did not fall within Article 13(1)(a) because they 
were not related to the child nor did (1)(b) apply because the child had not been 
placed with them by an adoption agency ie a Trust.  Within Article 13(3), (a) did not 
apply because the child could not be placed with the applicants by an adoption 
agency (Trust) so that (b) was engaged, meaning that the “sufficient opportunities to 
see the child” had to be within the geographical area of a Board in Northern Ireland.   
 
[14] Re A and Re JALB are quite different cases as a result of the fact that in one 
case there was a care order giving parental responsibility to a public authority while 
in the other one, the Northern Irish case, there was not.  The reasoning of the Court 
of Appeal in Re A, on legislation which is mirrored in Northern Ireland by the 
Adoption Order, will allow the plan envisaged by the Trust to progress if it turns out 
to be appropriate to make a care order and an Article 33 order.   
 
[15] Accordingly, I am satisfied at this stage that the interpretation of Article 13 of 
the Adoption Order advanced on behalf of the Trust is correct.  In Re A the Court of 
Appeal made the declaration sought by the local authority and approved that 
authority’s arrangements to place the child with her parental aunt in the United 
States for whatever temporary period a visitor’s visa could be obtained for her.  At 
this stage of the proceedings I am not prepared to make such a declaration because 
the present case has not yet advanced to the stage that a care order has been made.  
Accordingly, I believe that it is premature to make a declaration along the lines of 
the one suggested by the Trust.  The ruling which is contained in this decision can 
only be a preliminary ruling and it is, as set out above, a ruling as to the proper 
interpretation of the Adoption Order.  This should be sufficient for the Trust to 
proceed with its application for a care order and with any related application which 
it makes under Article 33 of the Children Order.   
 
   
  
 


